Cinderellah Story's
Minggu sibuk .
Saturday, July 30, 2011 @ 4:37 AM | 0 Comment [s]

Hello everyone . Assalammualaikum


Sorry for the late new post. Memang tak cukup masa , yelah dua minggu ni ika sangat sibuk macam PM (Perdana Menteri lah kan) eleh haha. Sekolah ika sibuk dengan teknik menjawab soalan PMR SPM SMA SMRA dan segala exam lah. Hee lupa nak cakap, ika sekolah agama sebab tulah banyak sangat exam dan subjek yang kene usha usha. And ika akan tempuhi exam SMRA pada tahun ini. Wish me luck okay ? hihi.

Wahai kawan kawan semua yang nak exam SPM PMR STPM dan sebagainya . Ika nak ucapkan good luck okay . Try the best hihi . Oh ya untuk kakak kakak ika yang nak exam PMR tu, target kan 9A okay ? hihi.
Untuk kawan kawan ika yang dikasihi (eceh haha), do the best for SMRA okay . Mumtaz fi jaddun. Eh betul ke ayat? haha

Okay kat bawah ni ika ada kongsi beberapa tips. eh bukan sebarang tips okay ? hihi. Tips ni daripada Dato Fadzilah Kamsah , dan kat bawah sikit tu tips dari Heliza Helmi (Artis mata bulat yang aku sukaaaaa ni hihi) Selamat menjamah semua .

1. Belajar secara aktif dengan pen/ pensil ditangan
2. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu
3. Belajar dalam persekitaran kondusif a). pastikan cahaya adalah terang b). kurangkan gangguan bunyi c). tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar d). tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran e). kerusi dan meja menghadap kiblat f). janagan lupa untuk senyum
4. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan
5. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru   
6. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan  
7. Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas,selepas baca al-quran / zikir selepas riadah dan selepas berdoa 
8. Tahu petua-petua agar tidak lupa a). jangan makan kepala ikan b). jangan makan organ dalaman c). jangan minum semasa makan d). jangan minum atau makan makana yang tercemar oleh semut e). jangan melihat kemaluan f). jangan melihat buih g). jangan membaca nama pada batu nisan h). banyakkan makan makanan yang mengan dungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain i). banyakkan makan kismis, kurma dan madu j). banyakkan makan kekacang k). pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan l). jangan makan sehingga terlalu kenyang m). jangan kencing berdiri 
9. Tidak menangguh belajar disaat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar
10. Dekatkan diri dengan Allah s.w.t. perbanyakkan berdoa dan memohon pertolongan dari yg maha esa. Banyakkan solat tahajjud dan solat hajat. (Pendapat ika sendiri ) 

Nak baca banyak lagi ? Sila click ni Tips pelajar cemerlang.

Okay kat bawah ni pulak Heliza Helmi punya tips . Jom jelajah 

 1. Tenang dalam menghadapi peperiksaan.
2. Jangan cemas memikirkan tidak cukup masa untuk study.
3. Tumpukan perhatian terus kepada topik yang kita nak belajar.
4. Ambil wudhu dan solat sunat hajat sebelum study.
5. Yakin pada diri sendiri. Jerit kuat-kuat “Saya boleh!”. Tulis besar-besar “Saya Boleh!”
6. Peruntukan masa untuk rehat. Rehat sekejap amat penting.
7. Kurangkan masa tidur kalau tidur berlebihan. Nanti lepas exam tidur puas-puas
8. Jangan ambil ubat sebarangan dan kafein. Amalkan minum lobak merah atau makan kismis.
9. Tumpukan tajuk yang penting
10. Tidur awal, bangun awal, Semangat!


Tak best baca ? Okay sila lah melawat facebook Heliza Helmi dan tengok edisi khas ni sendiri (ewah haha) .

p/s : Okay sekian terima kasih dari ika. Byeeee semua hihi


Older Post | Newer Post

Hye. Welcome to CINDERELLAH official blog. Follow ya, please be nice. Hee.
Thanks for visiting my blog.



Hotsentap Owner

Kawkaw Baboom




This template was created by FaqihahHusni. Best view in Google Chrome only.